Aigua Extrema i Societat a la Setmana de la Ciència de l’Observatori

Cartell Setmana de la Ciència 2011

Cartell Setmana de la Ciència 2011

Cada tardor, durant la Setmana de la Ciència, els científics obrim les portes dels nostres centres, per dialogar amb la resta de la societat. Aquesta setmana és molt important perquè, per una banda, ens recorda a tots els científics que som part de la societat i, per l’altra, és una oportunitat per descobrir com es generen la ciència i la tecnologia que tant dominen el nostre món actual. En el nostre cas concret, la setmana de la ciència és una oportunitat per explicar als nostres conciutadans com funciona la Terra que, al cap i a la fi, és casa nostra.

Anualment, l’Observatori de l’Ebre organitza una jornada de portes obertes, que inclou una conferència i una visita a les instal·lacions. Aquesta jornada és una festa que esperem sempre amb delit. Degut a l’èxit que cada any té la jornada de portes obertes, enguany hem decidit ampliar l’oferta d’activitats ajuntant a la jornada de portes obertes, una jornada sobre els extrems hidrològics i la societat, una temàtica que és molt rellevant per la població mediterrània en general i ebrenca en particular.

A continuació presentem els detalls de les dues activitats.

Dissabte 19 de novembre: Jornada Aigua Extrema i Societat

Catalunya és un país mediterrani i, per tant, pateix un cicle de l’aigua molt variable i capriciós, que sovint causa aiguats, riuades i sequeres que poden arribar a ser catastròfics. Tant el Segon Informe del Canvi Climàtic a Catalunya (SICCC) com el darrer informe de l’IPCC insisteixen en el possible augment d’aquests riscos naturals a conseqüència del canvi climàtic, que, conjuntament amb l’augment de la població, poden agreujar-ne els efectes.

Pont sobre el riu Ebre a Tortosa

Pont sobre el riu Ebre a Tortosa

Degut a l’impacte d’aquests riscos, és important millorar el coneixement i el grau de conscienciació que en té la societat. Responent a aquesta necessitat s’ha organitzat la jornada d’Aigua Extrema i Societat, que va dirigida a educadors, comunicadors, aficionats i el públic en general.

Per un cantó, la Jornada pretén donar a conèixer la recerca recent sobre el canvi climàtic i els riscos hidrometeorològics i les principals conclusions del Segon Informe del Canvi Climàtic a Catalunya. Per l’altre, vol debatre i reflexionar sobre la comunicació i la sensibilització del risc en la societat.

La Jornada consistirà en xerrades, una visita a les instal·lacions d’observació meteorològica de l’Observatori de l’Ebre i una taula rodona. Els ponents són investigadors i comunicadors de primera línia en el nostre país.

Hem creat una pàgina web específica per a la jornada, que inclou el programa i un formulari d’inscripció. És important que us hi inscriviu per participar-hi. La inscripció és gratuïta.

Aquesta jornada s’ha pogut organitzar gràcies a la col·laboració del grup GAMA de la Universitat de Barcelona, l’Institut de l’Aigua de la mateixa universitat i el Grup d’Experts Sobre Canvi Climàtic a Catalunya.

Diumenge 20 de novembre: Jornada de portes obertes i conferència

La jornada del diumenge seguirà l’estructura habitual de les jornades de portes obertes que s’han fet a l’Observatori durant els darrers anys. Començarà a les 11:00 amb una conferència i continuarà amb una visita de les instal·lacions del centre, incloent un taller demostratiu de meteorologia, que sorprendrà a tothom.

La conferència entronca amb la temàtica de la jornada del dia anterior. El títol d’aquesta serà “Canvi climàtic i aigua: podem conèixer el cicle hidrològic del futur?” i serà presentada pel Dr. Pere Quintana, investigador del centre.

La conferència té dos objectius. Per una banda s’explicarà quines són les eines que s’utilitzen avui en dia per intentar esbrinar quin serà el clima del futur, incloent el cicle de l’aigua i els riscos relacionats, és a dir, les pluges intenses, les inundacions i les sequeres. Per l’altra, es discutiran quines són les limitacions d’aquestes eines, és a dir, s’intentarà clarificar bé què és el que podem i el que no podem dir sobre el clima del futur.

La conferència va destinada a tots els públics i no requereix inscripció.

Us hi esperem!

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Divulgació, Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.