Recuperació de l’històric fons documental de la revista “Ibérica”

Recentment, l’Observatori de l’Ebre ha recuperat i reunit un important patrimoni documental cientifíc i històric, que havia nascut i crescut a la Biblioteca de l’Observatori de l’Ebre, però que, degut als atzars de la història, va ser separat de la resta de la biblioteca.

Detall d'un dels llibres recuperats amb el segell original

Detall d'un dels llibres recuperats amb el segell original

Antigament, la Biblioteca de l’Observatori de l’Ebre disposava, juntament amb el fons especialitzat en Geofísica, d’un fons de divulgació científica que pertanyia a revista IBÉRICA. Aquesta revista de divulgació científica fou fundada a l’Observatori de l’Ebre, l’any 1914.

La revista va ser un projecte pioner a l’Estat, en un moment històric en que es van produir molts avenços científics. Però l’any 1925, degut a l’expansió de la revista, aquesta va haver de ser traslladada a Barcelona. Aquest fet va comportar la divisió de la Biblioteca de l’Observatori de l’Ebre en dues parts: la part de recerca va quedar a Roquetes i la de divulgació va anar a Barcelona, conjuntament amb la revista. Actualment aquest fons es trobava a la Biblioteca Borja de Sant Cugat del Vallès.

Prestatgeries del fons recuperat a l'OE

Prestatgeries del fons recuperat a la biblioteca de l'Observatori de l'Ebre

Recentment, l’equip de la biblioteca de l’Observatori es va proposar recuperar el fons de la revista IBÉRICA, per tornar-lo al seu lloc de naixement. Per realitzar aquest somni es va preparar un projecte estructurat en tres tasques principals. La primera fou la selecció i transport del fons des de la Biblioteca Borja, cap a l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes. La segona fou equipar la biblioteca de noves prestatgeries per a acollir el fons. Finalment, la tercera fou catalogació del fons mencionat, amb l’objectiu d’integrar-lo als catàlegs col·lectius de la URL i de les universitats catalanes (CCUC). En aquests moments, gràcies a un ajut d’Unnim, s’ha acosneguir catalogar un 20% del fons.

La realització d’aquest projecte ha permès reunir i preservar un fons bibliogràfic històric de primer nivell que permetrà conèixer i descobrir nous aspectes de la història de la ciència en el nostre país.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.