Sequera

Aquests dies, la zona de pinar que envolta l’Observatori mostra un aspecte força trist, en el sentit que es nota que la vegetació està patint molt la manca de precipitació. Els pins han perdut molta fulla i estan força groguencs i la resta de plantes, cadascuna a la seva manera, també mostren que estan en una situació de “stress” hídric.

La vegetació mediterrània està força preparada per patir situacions de sequera, però quan aquesta es prolonga o és molt intensa, fins i tot aquestes defenses poden mostrar-se insuficients. Estem en una situació d’aquest nivell?

Convendria fer una anàlisi més detallada de la situació, però, en un primer moment, utilitzant les dades disponibles en obert a la nostra pàgina web, podem veure dos fets que ens donen una informació prou clara. En primer lloc, podem mirar la precipitació de l’estiu (juny, juliol i agost) de la sèrie de l’Observatori, per així posar l’estiu d’enguany en el seu context. Enguany és el darrer valor de la sèrie (marcat en roig).

Gràfica de les anomalies de precipitació a l'estiu.

Anomalies de precipitació dels mesos d’estiu (JJA). Sèrie de l’Observatori de l’Ebre. L’anomalia és el valor absolut menys la mitjana. L’estiu 2016 està marcat en roig.

És important tenir en compte que la gràfica mostra l’anomalia, és a dir, mostra la diferència entre la precipitació acumulada cada estiu i el valor de la mitjana de la sèrie de tots els estius.

Com es pot veure, l’estiu d’enguany ha sigut molt sec. Aquest estiu hem recollit 12, 3 mm de precipitació acumulada, que són 72,4 mm menys que la mitjana de la sèrie, que és de 84,7 mm. Aquest és el tercer valor més baix de la sèrie, només superat pels anys 1994 (10,5 mm) i 1985 (7,3 mm).

Gràfica.

Sèrie de les anomalies de precipitació anual (anys pluviomètrics que comencen l’1 de setembre) a l’Observatori de l’Ebre. L’any 2015/16 està marcat en roig.

Ara bé, la vegetació està patint perquè aquest estiu sec arriba al final d’un any ja molt sec. Si mirem la precipitació acumulada al llarg dels darrers dotze mesos (l’any pluviomètric que va des de l’1 de setembre de 2015 i el 31 d’agost de 2016) veiem que és de 303,4 mm. La mitjana de la precipitació anual (anys pluviomètrics) és de 527,9 mm, així doncs, el dèficit d’enguany, en relació a la mitjana, és de -224,5 mm. Així, aquest any és el 4t valor més baix de la sèrie, només superat pels anys 1923/24 (217,1 mm), 1899/1900 (262,7 mm.), 1924/25 (302,4). És a dir, podem dir que, mai havíem tingut un any pluviomètric tan sec, des del 1924/25.

Ara ja només ens queda esperar que les pluges de tardor marquin un canvi de tendència.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.