Un curs d’astronomia enriquidor i satisfactori

Àngela Talarn, estudiant de doctorat del centre, ha participat com a monitora al curs d’iniciació d’Astrononomia i, mitjançant aquesta nota, ens explica com ha anat el curs i quina ha estat la seva experiència.

Com ja vam anunciar a principis de juliol, durant les tres últimes setmanes s’ha realitzat a l’Observatori un curs d’iniciació a l’Astronomia. Un cop finalitzat aquest en fem una valoració general i donarem un cop d’ull a les vivències o sensacions que se’n desprenen.

El curs constava d’una part teòrica, on es van tractar temes molt diversos i un altra de pràctica.

Les classes teòriques, d’una hora aproximadament, es van acompanyar d’un material d’acord amb l’explicació del dia i es va intentar donar un material ampliat per si algú volia aprofundir més. Tot i que els temes exposats no eren trivials, els assistents van finalitzar el curs amb nous coneixements en Astrofísica. Per exemple, tots ens sabrien explicar quina evolució li resta a la nostra estrella, el Sol. Els participants al curs van exposar les seves inquietuds o dubtes sobre els temes tractats, podent raonar entre tots la solució d’aquestes, inclús en temes avançats com seria la creació de l’Univers i la matèria. Personalment, jo em vaig divertir molt explicant els diferents temes i en general les classes van durar més del previst, donat que els assistents van ser molt participatius preguntant tots els dubtes que se’ls acudien, els quals es van resoldre.

Estudiants del curs observen un planisferi

Un monitor ensenya un planisferi als estudiants

Pel que respecta a la part pràctica, va ser realitzada per Dora, Emílio i Joan de l’Associació Astronòmica Aldebaran de la Sénia. Aquesta part va ser dinàmica, mentre uns assistents estaven aprenent les constel·lacions i algunes anècdotes sobre la mitologia, d’altres observaven amb els telescopis. Es va poder veure Saturn i els seus anells, també es va poder observar una estrella doble, es a dir, dues estrelles orbitant entre si i inclús es va poder visualitzar una nebulosa planetària, M51, amb el telescopi d’un dels assistents. Un altre fet remarcable, va ser que els assistents que portaven els seus telescopis se’ls ajudava a muntar-los i se’ls explicava com funcionaven, gràcies a això hi va haver assistents que van fer servir el seu telescopi per primer cop. Des del meu punt de vista, i tenint en compte que mai havia tingut cap contacte amb aquesta classe d’observacions vaig aprendre molt, i igual com tots els altres assistents seria capaç de identificar moltes constel·lacions, com l’Óssa Major i Menor, el Bover, Sagitari i l’Escorpí, entre d’altres. Els que s’encarregaven de l’observació van fer una xerrada molt pràctica sobre constel·lacions, el que va facilitar poder-les identificar més ràpidament. També vam veure tipus d’estrelles que s’havien donat a les classes teòriques i les vam poder diferenciar.

En resum, ha estat una experiència molt enriquidora i satisfactòria, tothom va acabar satisfet i content de tot el que havia aprés, i no només ells sinó jo també, tant es així que repetiria l’experiència més d’un cop a l’any si fos possible.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de En primera persona i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.