Aprenent a fotografiar el cel amb Joan A. Català

En aquest article, Juan J. Curto, investigador del centre, ens comenta la seva experiencia com a participant a la master class d’astrofotografia que recentment va organitzar l’Observatori de l’Ebre.

Fig. 1: Part pràctica del curs amb explicació de les parts d’un telescopi.

Fig. 1: Part pràctica del curs amb explicació de les parts d’un telescopi.

Els proppassats 15 i 16 de maig, un grup d’afeccionats a l’astronomia (fig. 1) vam gaudir de la magnífica master class d’astrofotografia organitzada per l’Observatori de l’Ebre, en el marc de la Universitat d’Estiu Ramon Llull. La master class fou impartida per Joan A. Català que és un gran divulgador de l’astronomia i l’astrofotografia.

L’activitat va constar d’una part teòrica i d’una part pràctica. Les lliçons teòriques van tractar els fonaments de l’observació astronòmica. Principalment, vam conèixer el material bàsic que s’utilitza per fer l’observació astronòmica (telescopis, muntures, trípodes, CCD’s, etc.) i vam aprendre com es realitza una sessió fotogràfica (enfocament, guiatge i presa d’imatges) i, sobre tot, com es fa el processament de les imatges astronòmiques.

Així, el curs ens va permetre aprendre les principals tècniques per aconseguir bones imatges: la minimització del soroll tèrmic, la millora del senyal/soroll mitjançant el control del temps d’exposició i l’apilament d’imatges, i com vèncer la problemàtica dels defectes d’il·luminació.

En la part pràctica se’ns van mostrar totes les parts d’un telescopi i se’ns va aconsellar sobre com escollir els tipus de telescopis i de càmeres en funció de la imatge a obtenir.

En aquesta part també vam aprendre a usar programes destinats a facilitar l’adquisició d’imatges, tot controlant remotament el telescopi i la càmera, el posicionament en el cel, mitjançant planetaris, i finalment programes específics per a facilitar el processat d’aquestes imatges usant funcions com el dark, el flat, el biaix o l’apilament.

El resultats de la part pràctica van ser espectaculars. Vam poder tractar imatges en brut (raw, tal com surten de la càmera) (fig. 2) per obtenir imatges finals que mostren la realitat en tot el seu esplendor (fig. 3).

Fig. 2:  Fotografia en brut (raw), en el canal roig, abans de ser processada. L’objecte Messier M27 (nebulosa Dumbbell) està al centre de la fotografia.

Fig. 2: Fotografia en brut (raw), en el canal roig, abans de ser processada. L’objecte Messier M27 (nebulosa Dumbbell) està al centre de la fotografia.

Fig. 3:  Fotografia final resultant després de processar la fotografia de la figura 2. Ara moltes estrelles es veuen amb claredat i la nebulosa Dumbbell es mostra amb un gran detall.

Fig. 3: Fotografia final resultant després de processar la fotografia de la figura 2. Ara moltes estrelles es veuen amb claredat i la nebulosa Dumbbell es mostra amb un gran detall.

D’aquesta manera, vam acabar el curs somiant en poder continuar en un altre curs que ens permeti aprendre tant com hem fet aquests dies.

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.