De congrés a Austràlia

Recentment, del 28 de juny al 7 de juliol, el Dr. Curto, director del nostre centre, i el Dr. Torta, cap de la línia de geomagnetisme i aeronomia, van participar a l’assemblea general de la Unió Internacional de Geodèsia i Geofísica, que va tenir lloc a Melbourne (Austràlia). Aquesta conferència es realitza cada quatre anys amb l’objectiu de presentar i discutir els darrers avenços en totes les disciplines relacionades amb la geofísica. Enguany, hi van participar gairebé 4000 investigadors d’arreu del món.

Dr. Torta i Dr. Curto davant del pòster sobre corrents induïts

Dr. Torta i Dr. Curto davant del pòster sobre corrents induïts

Els investigadors del nostre centre hi van presentar diverses comunicacions orals i pòsters descrivint els darrers resultats de la nostra recerca. Les comunicacions tractaven sobre el soroll que causen les activitats humanes en els registres magnètics (com ara el trànsit ferroviari), la datació arqueològica mitjançant l’estudi dels canvis en el camp magnètic terrestre en el passat, l’estudi del camp magnètic terrestre a partir de dades marines, la detecció d’esdeveniments magnètics extrems mitjançant l’ús de tècniques d’intel·ligència artificial i l’estudi dels corrents induïts a la xarxa de distribució elèctrica d’alta tensió.

Tots els temes tractats són de gran interès científic, però probablement el fenomen que més impacte pot tenir sobre la nostra vida quotidiana és el dels corrents induïts a la xarxa de distribució elèctrica d’alta tensió.

A primera vista el Sol sembla un cos molt estable. En el nostre dia a dia sempre el veiem igual, no obstant, quan s’observa d’aprop (amb telescòpics o sondes espacials), es veu una realitat molt més agitada. Un dels fenomens recurrents que es produeixen a la nostra estrella són, per exemple, les taques solars i les ejeccions de partícules i radiació electromagnètica. Aquestes ejeccions viatgen per l’espai fins arribar al nostre planeta, constituint el que s’anomena vent solar.

Torres d'alta tensió

Torres d'alta tensió

En determinades condicions, quan aquestes partícules arriben a les proximitats de la Terra, generen corrents elèctrics importants que es tradueixen en variacions del propi camp magnètic terrestre. Al seu torn, les variacions del camp magnètic terrestre poden induir corrents elèctrics a les xarxes de distribució d’alta tensió, fet que pot causar danys sobre aquestes infraestructures. S’ha demostrat que aquest fenomen és especialment intens a altes latituds (per exemple al Canadà o Escandinàvia), però durant el darrer cicle solar (cicles d’uns 11 anys de durada en que el Sol presentar major i menor activitat) també hi ha hagut afectacions a països com Sud-àfrica, que tenen una latitud magnètica més baixa que la nostra.

Aquesta recerca es realitza a l’Observatori de l’Ebre en col·laboració amb enginyers de La Salle amb el finançament d’ENDESA. Al congrés, s’han presentat els primers resultats que d’una banda analitzen el camp elèctric induït en ocasió de les  majors tempestes magnètiques enregistrades a l’Observatori de l’Ebre i de l’altre el seu efecte en el circuit elèctric constituït per la xarxa de distribució d’alta tensió de Catalunya. Aquests resultats mostren que efectivament el fenomen pot arribar a ser significatiu en els transformadors de la nostra xarxa. Al mateix temps s’han instal·lat mesuradors de corrent  en alguns d’aquests transformadors i ben aviat es podrà comprovar la fiabilitat de l’anàlisi.

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Divulgació i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.