Protecció Civil té en compte els riscos derivats de la Meteorologia Espacial

Les administracions públiques comencen a prendre en compte la meteorologia espacial, una ciència que els fundadors de l’Observatori de l’Ebre van començar a estudiar ja fa més de 110 anys.

Les amenaces dels efectes derivats dels fenòmens de meteorologia espacial han anat creixent a mesura que les noves tecnologies s’han fet més sensibles als mateixos. A principis del segle XX, només la telegrafia es podia veure afectada per la meteorologia espacial, ja que les línies ferroviàries no estaven electrificades, els avions no feien rutes transpolars ni depenien de la navegació per satèl·lit, i les centrals elèctriques se situaven al costat de les zones de consum, de manera que no hi havia llargues línies de transport d’electricitat. Avui en dia, en canvi, s’ha estimat que els danys econòmics globals derivats d’un esdeveniment de meteorologia espacial extrem se situarien per sobre del 5% del PIB mundial.

Reunió sobre meteorologia espacial.

Celebració d’una jornada organitzada per la Direcció General de Protecció Civil i Emergències sobre els impactes de la meteorologia espacial (2012).

Però, hi ha respostes per aquest problema? Sí que n’hi ha. Des de fa anys s’organitzen reunions i congressos, com la Space Weather Week, organitzada per l’ESA, en analogia al Space Weather Workshop que organitzen la NASA y la NOAA als EUA des de 1996; i s’està tractant de posar en comú i transmetre el coneixement dels científics als responsables de la protecció civil. A casa nostra, la Dirección General de Protección Civil y Emergencias, organitza des de l’any 2011 unes jornades amb els següents objectius:

  1. Descriure i analitzar la situació actual del coneixement sobre perillositat, vulnerabilitat i risc davant la meteorologia espacial a Espanya i al món.
  2. Analitzar els últims progressos desenvolupats per les institucions de recerca espanyoles i europees sobre sistemes de prevenció i alerta davant el desenvolupament de tempestes geomagnètiques.
  3. Posar en comú les experiències, coneixements i bones pràctiques tant dels tècnics que estan treballant en la investigació i coneixement de la perillositat davant els efectes de la meteorologia espacial, com dels tècnics de protecció civil que desenvolupen estudis sobre mesures preventives enfront la mateixa .
  4. Conèixer i analitzar les mesures legislatives aplicades en altres països.

Protecció Civil també ha habilitat un portal on es pot trobar informació al respecte, així com totes les presentacions i conclusions de les esmentades jornades. L’Observatori de l’Ebre ha participat en les tres edicions celebrades fins ara i ha estat invitat a participar a la que tindrà lloc el 24 de març (podeu trobar el programa aquí). Al portal s’hi poden trobar fins a tres enllaços cap a les nostres dades i magnetogrames, perquè són productes útils per analitzar la perillositat de les tempestes solars i geomagnètiques en temps real.

Però, s’està fent el suficient per a preparar-nos per a un possible esdeveniment extrem? És evident que no tant com voldríem, doncs són paleses les dificultats que patim per aconseguir el finançament necessari per continuar amb la nostra necessària tasca. No obstant, vivim en esperança aquest augment d’activitat en el camp de la meteorologia espacial, la qual ens ha d’ajudar a avançar cap a un model de societat més resilient envers els esdeveniments de meteorologia espacial.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.