La revista Ibérica : clausura d’un centenari

Al llarg del darrer any s’ha commemorat un fet significatiu, el centenari de la revista Ibérica nascuda a l’Observatori de l’Ebre. Aquest centenari que fou organitzat conjuntament amb l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de Roquetes, després d’un seguit d’actes, farà la seva clausura durant la Setmana de la Ciència d’enguany.

Per aquest motiu durant la Jornada de Portes Obertes del dia 16 de novembre i fins el dia 21 es podrà veure de nou a la seu de la Biblioteca de l’Observatori de l’Ebre l’exposició “Ibérica: divulgació, ciència i enginys”. Aquesta exposició ha estat itinerant i, després de ser exhibida a la Seu de l’ Institut d’Estudis Catalans i al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa (mNACTEC), serà exposada de nou a l’observatori.

Portada de la revista Ibérica de l'any 1914

Portada de la revista Ibérica (1914)

La revista Ibérica es publicà a finals de l’any 1913 a l’Observatori de l’Ebre, amb l’objectiu de difondre, setmanalment, el coneixement científic i tecnològic generat en una època marcada pel progrés.

Ibérica s’edità a Roquetes fins l’any 1925 . A partir d’aleshores la revista es traslladà a Barcelona juntament amb la seva biblioteca que havia estat unida a la de l’Observatori de l’Ebre i que actualment en bona part s’ha recuperat.

La revista un cop a Barcelona interromp la seva publicació l’any 1936 per la Guerra Civil, però començà de nou la seva edició l’any 1945 un cop acabada aquesta i la 2na Guerra Mundial.

Portada de la revista Ibérica de l'any 1974

Portada de la revista Ibérica (1974)

La revista sempre va estar acompanyada de col·laboradors destacats i gràcies a l’empenta dels seus directors, tots ells jesuïtes, va aconseguir sobreviure fins els primers anys del segle XXI, documentant la revolució científica i tecnològica que va viure la humanitat al llarg de gairebé tot un segle. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Roquetes ha distingit a la Companyia de Jesús com a Roquetenc de l’any.

L’exposició recull la història de la revista des dels seus inici, els anys de convivència amb l’observatori, fins el seu trasllat i estada a Barcelona. Destacant els col·laboradors i el rol que va tenir la nostra revista en la divulgació de la ciència i la tecnologia. Un projecte que fou pioner a nivell espanyol, i fou possible gràcies a l’ambient que es respirava la zona, on els jesuïtes foren molt actius en el camp de les ciències, fundant tres laboratoris científics a Roquetes.

Podeu trobar la revista digitalitzada fins l’any 1920 i més informació a la biblioteca virtual.

Portada de la revista Ibérica de l'any 2004

Portada de la revista Ibérica (2004)

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.