Catalunya, declinació est.

Brúixola.

La brúixola s’ha utilitzat tradicionalment per a l’orientació. A casa nostra, l’agulla apunta molt aproximadament cap al nord veritable (el geogràfic), però de manera més precisa cal dir que està lleugerament decantada cap a l’est.

El territori català es troba ja pràcticament a l’est de la línia àgona o línia de Declinació zero; així ho corroboren les mesures del camp magnètic terrestre realitzades per l’Observatori de l’Ebre.

Aquest és el resultat d’una lenta deriva natural del camp magnètic que es manifesta amb la direcció en què es desvia la brúixola respecte al nord geogràfic (o veritable): A l’oest de la línia àgona, l’agulla apunta lleugerament cap a ponent; a l’est, cap a llevant.

Aquest llindar natural, de condició dinàmica, va començar a penetrar les comarques més orientals del territori durant el 2009, i sortirà per la seva part més occidental a finals d’aquest any o principis de 2015, recorrent el país d’est a oest a raó d’uns 50 quilòmetres per any.

Teodolit.

Aparell de mesura precisa de la direcció del camp magnètic a l’Observatori de l’Ebre.

L’Observatori de l’Ebre, establert el 1904 a Roquetes, s’ha vist obligat, en la darrera dècada, a migrar els instruments de mesura del camp geomagnètic a un indret proper a la vila d’Horta de Sant Joan per raons de “soroll electromagnètic”. Degut a la proximitat de l’Observatori a zones urbanes, les mesures a l’emplaçament tradicional havien adquirit un component artificial que impedia la correcta determinació dels fenòmens magnètics naturals. Aquest component artificial és degut, entre d’altres, a l’electrificació del tren.

Malgrat això, podem afirmar que la línia àgona va travessar l’Observatori a l’abril de 2014 (veure enllaç a la nostra plana web), mentre que les mesures a la nova ubicació mostren com la declinació mitjana (a Horta de Sant Joan) ha passat progressivament d’oest a est durant el passat setembre. Tot plegat un fet anecdòtic, però tanmateix remarcable, si tenim en compte que aquest fenomen es va produir per darrera vegada a casa nostra fa 350 anys.

Mapa amb la línia àgona sobre  Catalunya.

Mapa on es mostren les línies d’igual declinació magnètica. En groc, la línia àgona (lloc geomètric on la declinació és zero) esperada pel model IGRF per a gener de 2015. Catalunya es mostra pràcticament a llevant de la línia àgona. Font: NOAA, EUA.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Divulgació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.