Un hivern plujós, ventós i tèrmicament suau

Arriba la primavera i amb ella les ganes d’aprofitar els espais oberts i la natura. Enguany ens fa prou ganes ja que hem tingut un hivern marcat per la pluja i el vent.

Precipitació total hivernal a l'Observatori de l'Ebre i superposició del valor d'enguany.

Precipitació total hivernal a l’Observatori de l’Ebre i superposició del valor d’enguany.

Precipitació màxima en un dia a l'hivern a l'Observatori de l'Ebre i superposició del valor d'enguany.

Precipitació màxima en un dia a l’hivern a l’Observatori de l’Ebre i superposició del valor d’enguany.

L’hivern ha sigut clarament plujós. Hem tingut 11 dies de pluja (> 1mm) i hem acumulat 168.8 mm, que no està gens malament, ja que només 10 hiverns de la sèrie han acumulat més precipitació que el d’enguany. El camp ho agrairà. D’aquests 168 mm, 58.4 mm van caure en un sol dia, el 28 de febrer. Aquest és el 7è dia d’hivern més plujós de tota la sèrie. De fet, la situació general de llevant que ens va portar la pluja de finals de febrer, també va causar una bona nevada al Port.

Mitjana de la ratxa màxima  diària hivernal i superposició del valor d'enguany.

Mitjana de la ratxa màxima diària hivernal i superposició del valor d’enguany.

Les nostres comarques són ben conegudes pel Mestral, un vent fort que quan bufa ens dificulta moltes de les tasques que fem a l’aire lliure. Enguany el vent s’ha fet sentir, essent la mitjana de la ràfega màxima de cada dia la més alta des de 1986. També, el nombre de dies de vent ha estat alt, hem tingut 23 dies amb ratxes de vent de més de 72 km/h, només superats pels anys 87 i 88 (des del 1986).

Mitjana hivernal de les temperatures màximes i mínimes a l'Observatori de l'Ebre i superposició de la mitjana d'enguany.

Mitjana hivernal de les temperatures màximes i mínimes a l’Observatori de l’Ebre i superposició de la mitjana d’enguany.

A nivell de temperatura, l’hivern ha estat prou suau. Tant la mitjana de les màximes com de les mínimes han sigut altes. El cas més interessant és el de les temperatures màximes. La mitjana d’enguany (16.4°C) hauria sigut un extrem a principis de segle, però ara és ben normal. El canvi climàtic està fent augmentar les màximes. La temperatura mínima absoluta de l’hivern també ha sigut suau, amb prou feines ha baixat dels 0°C (-0.8°C) i la temperatura màxima ha estat força càlida, el 31 de gener vam arribar a 24°C.

Veurem com es presenta la primavera, però, com ja sabeu, mai plou a gust de tothom! 😉

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.