L’Observatori exposa el llegat científic i artístic de J. Landerer, mecenes, científic i divulgador de la ciència

Aquest diumenge, durant la Jornada de Portes Obertes, es presentarà una nova exposició sobre Joaquim Landerer. L’exposició estarà oberta fins al 5 de desembre 21 de desembre.

Landerer amb el seu telescopi

Landerer amb el seu telescopi

Josep Joaquim Landerer i Climent fou un eminent investigador a les Terres de l’Ebre, que va dedicar la seva vida a l’estudi i la recerca, amb una visió força avançada a la seva època. Landerer fou un dels impulsors i mecenes de l’Observatori de l’Ebre, en la fundació del qual va col·laborar. En el 90è aniversari de la seva mort i amb motiu de la Setmana de la Ciència d’enguany, l’equip de la Biblioteca de l’Observatori de l’Ebre, amb la col·laboració de l’Escola d’Art i disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa, l’IES de l’Ebre i Toni Tèrmens, han preparat una exposició titulada “J.J. Landerer: Científic, Divulgador i Il·lustrador” (Cartell de l’exposició en format PDF), on s’hi recorda la figura de l’astrònom i geòleg i es presenta part del seu llegat documental que va dipositar a l’Observatori. A l’exposició s’hi mostraran alguns dels seus llibres i quaderns de treball. També s’hi presentaran mostres dels seus interessants treballs de divulgació i d’il·lustració, conjuntament amb alguns dels fòssils que va recollir per a la seva col·lecció, la qual també hem publicat en un portal web específic.

En aquesta mostra s’hi podran veure els seus vessants de científic i d’artista. Com a científic, Landerer va fer treballs pioners tant en el camp de la geologia com en el de l’astronomia. Com a geòleg i geofísic, fou el primer que va estudiar la naturalesa nostres Ports. També va ser el primer que va mesurar els corrents tel·lúrics a Espanya i realitzà tasques d’observacions meteorològica. Com a astrònom va realitzar estudis originals sobre la proporció de llum polaritzada a l’atmosfera coronal del Sol i també va estudiar la naturalesa del sòl lunar. Va realitzar nombrosos càlculs sobre eclipsis i estudis sobre els satèl·lits de Júpiter i sobre Venus. Habitualment presentava les comunicacions de les seves recerques a l’Acadèmia de Ciències de Paris. Landerer va dedicar molts esforços a la divulgació, això el va portar a realitzar un gran nombre de dibuixos, pintures i il·lustracions de gran qualitat artística.

Il·lustració de J. Landerer

Il·lustració de J. Landerer

A l’exposició també s’hi presentarà el nou portal web amb el fons paleontològic de Landerer. La procedència dels fòssils de la col·lecció de Landerer es divideix en dos grans grups, els recollits a França (Arénas de Fontainebleau, Arénas de Beauchamp, Cuise La Motte, Grignon, Gend) i els recollits a Espanya, sobretot a la Serralada Ibèrica, al Maestrat i els Ports de Tortosa-Beseit (en especial hi ha exemplars de Benifassà, Xert i Tortosa). A la web s’hi recullen primordialment els referits a aquest segon grup. Tot aquest material té un especial valor dins del camp de la historia de la geologia catalana i possiblement s’hi trobin exemplars que s’havien considerat com a perduts.

Landerer va formar part de diferents societats científiques: Fou Membre de la Societat Geològica de França, Membre corresponent de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes Físiques i Naturals de Madrid des de 1901, de la Real Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i de la Societat d’Història Natural d’Espanya, entre d’altres. Tot plegat li va proporcionar un reconegut prestigi internacional, va rebre diferents distincions honorífiques, entre elles, el Premi Janssen de la Societat Astronòmica de França i la Gran Creu del Mèrit Naval, que li va concedir la reina d’Espanya arrel de l’eclipsi de 1900. El Pare Cirera, fundador de l’Observatori, recordava que Landerer va fer possible el pla científic l’Observatori de l’Ebre; primer amb el seu suport, i més tard, amb el seu llegat. Aquest llegat va fer viable la construcció del Pavelló Landerer, el més gran dels de l’Observatori, destinat a Biblioteca i Museu i on podreu veure l’exposició.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Divulgació, Notícies i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: L’Observatori exposa el llegat científic i artístic de J. Landerer, mecenes, científic i divulgador de la ciència

  1. Retroenllaç: L'Observatori exposa el llegat científic i artístic de J. Landerer ... | Roquetes | Scoop.it

Els comentaris estan tancats.