Les tempestes solars protagonistes de la jornada de portes obertes d’enguany

Foto d'una torre elèctrica amb un cel rogent al fons.

Les xarxes de transport elèctric es poden veure severament afectades per una tempesta solar (Autor de la foto: PQS).

Després de l’exuberància de la primavera i la calor de l’estiu, arriben les pluges de tardor, el fred, els bolets, la castanyada i la jornada de portes obertes de l’Observatori de l’Ebre! Com cada any durant la setmana de la ciència, el proper diumenge 18 de novembre a les 11h obrirem les nostres portes de bat a bat, per tal que tothom que ho vulgui pugui compartir una jornada de cultura científica amb nosaltres. Enguany, seguint l’estructura dels darrers anys, oferirem una conferència, un taller experimental i una completa visita guiada.

La conferència, que serà pronunciada pel Dr. J. Miquel Torta Margalef, anterior director i investigador del centre, es titularà “Tempestes solars: un risc natural emergent“. Aquesta temàtica, sobre la qual ja n’hem parlat en aquest blog, està adquirint més importància a mesura que la tecnologia està envaint més àmbits de la nostra vida. Les tempestes solars, que són causades per un augment sobtat de l’activitat del Sol, poden fer arribar un gran nombre de partícules amb càrrega elèctrica al nostre planeta. Aquestes partícules formen el vent solar. En la majoria de casos, el camp magnètic terrestre ens protegeix del vent solar, però de vegades les seves partícules poden penetrar l’atmosfera causant fenòmens tan bells i coneguts com les aurores boreals, però també nombrosos problemes: fallades dels sistemes de comunicació via satèl·lit, problemes en els sistemes electrònics d’avions o avaries a les xarxes de transport elèctric d’alta tensió, entre d’altres. El Dr. Torta ens explicarà com es causen aquestes tempestes i com poden afectar la nostra vida quotidiana.

Foto d'un doble pèndol electromagnètic

Un doble pèndol electromagnètic. El moviment d’un dels dos pèndols, genera un corrent elèctric que provoca el moviment de l’altre pèndol.

Els efectes de les tempestes solars estan molt lligats a l’electricitat i el magnetisme. L’electricitat és un fenomen ben conegut i quotidiani. El magnetisme, en canvi, sembla més misteriós. No obstant, el magnetisme i l’electricitat estan íntimament lligats. De fet, són dues cares de la mateixa moneda. Així doncs, seguint la mateixa metodologia dels darrers anys, hem preparat un petit taller experimental, on realitzarem tres experiències que ens permetran entendre una mica millor els camps magnètics i la seva relació amb els corrents elèctrics.

  1. Primer, veurem d’una manera molt visual com un corrent elèctric pot generar un camp magnètic.
  2. Després, farem l’experiència inversa. En aquest cas, generarem un corrent elèctric a partir d’un camp magnètic variable, un procés que és a la base de tots els generadors elèctrics, des dels que s’utilitzen a les centrals nuclears, fins a les dinamos de les nostres bicicletes.
  3. Finalment, combinant el que haurem après a les dues experiències anteriors, farem una divertida pràctica en la que aconseguirem que un pèndol (fet per un imant i una molla), mogui un segon pèndol. En veure-ho, semblarà que fem màgia, però, de fet, amb el que haurem vist a les dues pràctiques anteriors comprendrem perfectament el que està passant.

El taller que acabem de descriure, formarà part del circuit de la visita de l’Observatori, que també inclourà una visita a la sempre magnifica biblioteca, on hi trobarem alguna sorpresa, al pavelló magnètic, al pavelló sísmic i i al pavelló astronòmic. Tots ells, que es troben en diferents punts dels jardins de l’Observatori, formen un conjunt històric únic de gran valor científic i cultural. L’Observatori es pot visitar al llarg de l’any, però el dia de portes obertes és el dia en que es poden visitar més coses.

Fa uns dies vam anar a Antena Caro a presentar la Jornada de Portes Obertes. Antena Caro ha tingut l’amabilitat de gravar-ho en vídeo i penjar-ho a YouTube. Aquí podeu veure la tertúlia que vam tenir:

Us esperem amb els braços oberts. Recordeu que la jornada és gratuïta i va destinada a tots els públics.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Divulgació, Notícies i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Les tempestes solars protagonistes de la jornada de portes obertes d’enguany

  1. Retroenllaç: L’Observatori exposa el llegat científic i artístic de J. Landerer, mecenes, científic i divulgador de la ciència | Cròniques de l'Observatori de l'Ebre

Els comentaris estan tancats.