Un estiu sec i càlid

El dijous i el divendres passats va ploure a Roquetes i a bona part de Catalunya. “Per fi!” vam exclamar molts quan vam sentir la remor de les primeres gotes. Feia tants dies que no plovia! Després d’un estiu tan sec i càlid la pluja sempre és d’agrair, sobretot si aquesta no és extrema, com va ser el nostre cas, a diferència del que va passar a d’altres àrees d’Espanya. Però, ¿com sabem que aquest estiu ha estat efectivament molt sec i càlid?

A l’Observatori de l’Ebre tenim un registre meteorològic que comença l’any 1880, fet que ens permet posar en perspectiva les dades que anem enregistrant cada dia. Germán Solé, el cap del Servei de Dades de l’Observatori, ens ha preparat un parell de figures que ens il·lustren molt bé com ha anat aquest estiu, en relació als darrers 132 anys.

Figura que mostra l'evolució de la temperatura estiuenca

Evolució de la temperatura mitjana de l’estiu. En vermell la mitjana de les màximes, en blau la mitjana de les mínimes. La línia continua és la mitjana de la sèrie i la línia discontinua el valor d’aquest estiu. Feu clic a sobre per veure-la més gran.

La primera gràfica que ens ha preparat, mostra la variació de les temperatures màximes (en roig) i mínimes (en blau) mitjanes estiuenques (del 21 de juny fins al 21 de setembre) durant els darrers 130 anys. A la figura també s’hi han superposat el valor mitjà (línia continua) i el valor d’enguany (línia discontinua).

La figura mostra clarament que els valors de temperatura d’aquest estiu 2012 són quasi de rècord. Així el valor de la màxima mitjana (33.1 ºC) únicament va ser superat pels 33.2 º C dels anys 2003 i 2009, ambdós del segle XXI. De fet, la temperatura màxima mitjana d’aquest estiu és 3.5 ºC superior al valor mitjà de tota la sèrie. La gràfica mostra molt clarament que la tendència de la sèrie de màximes és a l’alça, per això els rècords es concentren en els darrers anys. Si la tendència continua així, és d’esperar que durant la propera dècada vegem encara nous rècords.

Respecte a les temperatures mínimes, la mitjana d’aquest estiu és també molt alta (20.6ºC), essent superada únicament pels anys 1887 (21.2 ºC), 1950 (20.8 ºC) i 2003 i 2006 (20.7 ºC). En aquest cas, la diferència amb la mitjana ha sigut de 1.4 ºC. La gràfica ens mostra que les mínimes tenen una tendència molt menys marcada que la de les màximes. Així doncs, la diferència entre les temperatures diürnes i les nocturnes està augmentant.

Figura que mostra la precipitació mitjana de l'estiu.

Evolució de la precipitació mitjana de l’estiu. Les barres corresponen a la precipitació acumulada durant l’estiu de cada any. La blava és la mitjana de la sèrie i la línia negra és el valor d’aquest estiu. Feu clic a sobre per veure-la més gran.

La segona figura mostra la mitjana de la precipitació estiuenca. En aquest cas també hem superposat la mitjana (en blau) i el valor d’enguany (en negre). Aquest estiu, ha estat francament sec, amb únicament 15.1 mm acumulats, essent el dia que més va ploure el 21 de juliol amb 4.7 mm. Posant aquest valor en perspectiva, veiem que només tres anys han estat més secs: es tracta del 1881 (13.0 mm), el 1898 (7.1 mm) i 1985 (5.9) que fou el mínim històric. Si comparem el valor d’enguany amb la mitjana, veiem que el dèficit és de 87.8 mm.

Aquesta gràfica també ens permet veure que la precipitació estiuenca és molt variable, alguns anys són molt plujosos, d’altres són molt secs. Això és molt típic del clima mediterrani, fet que presenta moltes dificultats als agricultors i als gestors de l’aigua, perquè l’aigua disponible pot variar molt d’un any a l’altre. L’estiu més plujosos de la nostra sèrie corresponen a l’any 1943, en el que la precipitació acumulada va ser de 427.3 mm. De fet, el 16 de setembre de 1943 es van recollir 265.0 mm en un sol dia, que és la màxima precipitació històrica en 24 hores. Pel que fa a la tendència de la precipitació estiuenca, no veiem una tendència marcada, de manera que, aquí a Roquetes, el comportament de la precipitació mitjana estiuenca, roman estable.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Divulgació i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.