Jazztronomia

El passat dissabte 7 de juliol l’Observatori de l’Ebre va obrir les seves portes al públic en motiu d’una nova i suggerent activitat que vam anomenar “Jazztronomia, una delicada mescla de música, gastronomia i astronomia”. La vetllada, que va combinar un concert de música brasilera, un sopar i observació astronòmica, formava part dels programes de la Mostra de Jazz de Tortosa i de les festes de Roquetes.

El públic va ser rebut en uns jardins que mostraven un aspecte molt més elegant del que és habitual i on es va poder gaudir d’un aperitiu a ritme de jazz. A continuació es va servir el sopar a l’aire lliure, que va ser acompanyat pel concert de Gafieira Miúda, un grup barceloní de composició molt internacional, que està apropant la gafieira al públic català. Abans i després del sopar, es van realitzar algunes observacions astronòmiques. En primer lloc es van observar Mart i Saturn i, posteriorment, la Lluna, la nebulosa M57 i algunes constel·lacions.

L’Observatori de l’Ebre és una institució científica molt arrelada al territori que té molt clar que la divulgació científica és un deure fonamental per a una institució, com la nostra, que es finança principalment amb fons públics. Però, per nosaltres, divulgar no només és un deure, és un plaer. És per això que fem visites guiades, algunes de les quals són gratuïtes (el primer divendres de cada mes) i que organitzem regularment cursos, tallers i conferències.

Així doncs, Jazztronomia s’emmarca dins d’aquesta tradició d’obertura cap a la societat per divulgar la ciència i mantenir una conversa amb la gent del nostre entorn. Ara bé, també és cert que Jazztronomia ha presentat novetats importants en relació a les activitats que solem organitzar, incorporant la gastronomia i la música.

Aquests temps també estan sent difícils per a la nostra institució, que veu erosionada la seva capacitat econòmica degut a les restriccions pressupostàries. En aquest context, ens va semblar que era important reforçar encara més els nostres llaços amb la societat de l’Ebre, donant l’oportunitat a més gent de gaudir del nostre entorn. Al mateix temps, aquest acte va servir per explorar la possibilitat d’obrir vies alternatives de finançament que, tot i que no resolen els nostres problemes de fons, poden ajudar a mantenir la nostra més que centenària tasca científica, que segueix sent la nostra vocació i el nostre objectiu principal.

La nostra percepció és que el Jazztronomia va ser un èxit. La participació va ser nombrosa, el sopar, el concert i l’observació es van desenvolupar de manera satisfactòria i, sobretot, hi va haver un molt bon ambient. Així doncs, la nostra intenció és que aquesta no sigui l’única edició de l’esdeveniment. Això sí, som conscients de que podem millorar en molts sentits, de manera que les properes edicions ofereixin una experiència més completa als assistents. També esperem que l’esdeveniment pugui consolidar-se en el ric entorn cultural de les Terres de l’Ebre.

Ja per acabar, volem agrair l’assistència de les quasi 120 persones que ens van acompanyar el passat dissabte, perquè són les que, en darrer terme, van fer possible aquest esdeveniment. També volem agrair a la Mostra de Jazz, als ajuntaments de Roquetes i de Tortosa la seva ajuda i, sobretot, volem donar les gràcies a les empreses patrocinadores, que amb les seves contribucions han mostrat com la societat civil també pot jugar un rol important en el finançament de les activitats d’institucions sense ànim de lucre com la nostra.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Divulgació i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.