El Trànsit de Venus no es deixa veure a l’Observatori de l’Ebre

Cel cob ert el dia del trànsit

Telescopi solar de l’Observatori apuntant cap on hauria de ser el Sol en el moment del trànsit de Venus a les 6:40 del matí. Es poden apreciar perfectament els núvols baixos.

Després de tantes expectatives, finalment el temps no ha permès veure el trànsit de Venus des de l’Observatori de l’Ebre. Tan aviat com ens hem llevat hem vist que seria complicat fer alguna foto al Sol. I així ha estat. Els núvols baixos, a aquella hora del matí, han tapat el Sol fins prop les 7:30, hora en què el trànsit ja s’havia acabat (l’ombra de Venus deixava el Sol a les 6:55 de matí).

Això mateix ha passat a gran part de Catalunya. A alguns llocs en concret i només quan els núvols ho han permès, s’ha pogut capturar alguna imatge. Com la que ha pres a l’últim instant un astrònom aficionat des de Montjuïc, Barcelona, on es pot veure l’ombra de Venus a la part superior de la imatge. A Menorca han tingut més sort i el temps sí que ha permès seguir el trànsit de Venus tal i com esperavem veure’l des de l’Observatori. A la web del Canal 3/24 hi trobareu una galeria amb altres fotos preses a Catalunya.

Tot i així, el trànsit ha tingut un seguiment massiu a nivell mundial, especialment pel fet que el següent trànsit de Venus no succeirà fins el 2117. La NASA n’ha fet un seguiment exhaustiu per tot el planeta; però especialment des de Hawaii, ja que allí el trànsit es veia complet. També n’ha fet un seguiment des de l’Estació Espacial Internacional i des d’altres observatoris situats al voltant del planeta. Malauradament, el temps també ha afectat a altres llocs, com ara a l’Observatori Astronòmic de l’Índia, observatori que es troba a 4511 metres d’alçada.

Foto d'una màquina de fotos mostrant el trànsit de Venus.

Imatge del trànsit de Venus presa per un astrònom aficionat des de Montjuic.

Els núvols no els pot controlar ningú encara! Esperem que tindrem més sort el dia del proper esdeveniment astronòmic.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Divulgació i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.