El planeta Venus torna a interposar-se entre el Sol i la Terra

Els propers 5 i 6 de juny de 2012 tindrà lloc un esdeveniment astronòmic que no es tornarà a repetir fins l’any 2117, el “Trànsit de Venus”. El trànsit serà completament visible des de l’est d’Àsia i Austràlia i la part occidental del Pacífic. A Amèrica del Nord, Amèrica Central i el nord d’Amèrica del Sud, el trànsit serà visible durant la posta de sol del dia 5 de juny, sent visible només el principi del trànsit, mentre que a Europa, l’est d’Àfrica i l’oest d’Austràlia, només serà visible a la sortida del sol, pel que només es veurà el final del trànsit.

Trànsit de Venus del 8/06/2004. Imatge obtinguda per l’Observatori de l’Ebre.

Trànsit de Venus del 8/06/2004. Imatge obtinguda per l’Observatori de l’Ebre.

Un trànsit es dóna cada cop que un planeta (o astre) s’interposa entre el Sol i la Terra; per tant des de la Terra només es pot observar el trànsit de Mercuri i Venus (els dos únics planetes que hi ha entre el Sol i la Terra). Quan això succeeix, s’observa el planeta (Mercuri o Venus) com un petit disc negre que es va desplaçant lentament sobre la superfície solar. Quan la Lluna s’interposa entre el Sol i la Terra, el trànsit que es produeix és el que coneixem per eclipsi solar, ja que la Lluna pot ocultar totalment el disc solar.

El trànsit de Venus es repeteix cíclicament i succeeix per “parelles”, al juny o al desembre. El cicle que segueix és: 8 anys, 121.5 anys, 8 anys, 105.5 anys i així successivament. La parella anterior va tenir lloc els desembres de 1874 i 1882, la parella actual correspon al que es va produir el 8 de juny de 2004 i el que succeirà el proper 6 de juny, i la pròxima parella es donarà els desembres de 2117 i 2125.

El passat trànsit, el 8 de juny de 2004, va ser perfectament visible des d’Europa i l’Observatori de l’Ebre en va fer un seguiment exhaustiu. A la Península Ibérica, el trànsit de Venus que succeirà el 6 de juny de 2012 només serà visible a la part nord-oriental i durant pocs minuts després de la sortida del sol. El següent trànsit de Venus tindrà lloc l’11 de desembre de 2117, i no serà visible des de les nostres latituds, i la seva parella succeirà el 8 de desembre de 2125 (parcialment visible des d’Espanya). Per tant, encara que puguem veure només el final del trànsit, cal aprofitar-ho!!

Esquema de l'horari del trànsit de Venus.

Horari del proper trànsit de Venus (6/6/2012). Imatge cedida per Fred Espernak, NASA’s GSFC.

El trànsit de Venus del proper 6 de juny “vist” des de l’Observatori començarà a les 00:03 (hora oficial espanyola) quan el planeta comença a passar per la part superior del sol, d’esquerra a dreta. El planeta deixarà el disc solar a les 06:55. Com que el Sol sobre l’Observatori sortirà a les 06:30 aproximadament, només es podrà observar la part final del trànsit. Si les condicions meteorològiques ho permeten es farà un seguiment d’aquest trànsit de Venus amb el telescopi solar de l’Observatori i es publicaran les imatges en temps quasi-real a les xarxes socials i a posteriori a la pagina web del Centre. Recordeu, el proper trànsit de Venus no serà fins el 2117, així que des d’aquí us animem a que seguiu el fenomen en directe des de la nostra pàgina de Facebook.

A gaudir!

Des de l’Observatori advertim a qui vulgui observar el fenomen amb els seus propis mitjans que s’abstingui de mirar el Sol sense la protecció adequada ja que pot patir lesions oculars molt greus, per poca estona que sigui. La forma més segura d’observar el Sol es projectant la seva imatge a través d’un telescopi sobre una pantalla blanca, MAI a traves del telescopi, ni amb uns prismàtics i tampoc amb ulleres de sol!

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Divulgació i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: El planeta Venus torna a interposar-se entre el Sol i la Terra

  1. Retroenllaç: El Trànsit de Venus no es deixa veure a l’Observatori de l’Ebre | Cròniques de l'Observatori de l'Ebre

Els comentaris estan tancats.