Conversa amb el Dr. Gharmy, científic egipci

 

 

E. Gharmy en durant la conversa

 

Durant les dues darreres setmanes hem tingut entre nosaltres el Dr. Essam Gharmy, que és investigador en geofísica al Centre Nacional de Recerca en Astronomia i Geofísica del Caire (Egipte). Ha vingut per treballar en la preparació de diversos projectes. Abans de marxar, vam tenir una conversa amb ell sobre la seva feina i el seu país, que en aquests moments està en plena transició política

Bon dia Essam, quins són els teus temes de recerca?

Treballo en geomagnetisme. Sobretot en tempestes geomagnètiques i pertorbacions d’alta freqüència.

I quin és específicament l’objectiu de la teva estada a l’OE?

He vingut aquí per discutir amb el Dr. Curto sobre la possibilitat de fer una col·laboració entre l’OE i el meu institut de recerca en en el camp de la geofísica i el geomagnetisme.

Però, per què vas triar l’OE, quan a Espanya hi ha altres centres que treballen en els mateixos temes?

De fet, l’objectiu inicial de la visita era preparar un projecte en el marc del 7è programa marc europeu, en el qual l’OE hauria de ser l’investigador principal, en col·laboració també amb altres investigadors europeus, especialment de França. Per tal que aquest projecte pugui tirar endavant cal que hi hagi participants de diversos països europeus. El nostre contacte a França ens va recomanar la col·laboració amb l’Observatori de l’Ebre. No obstant, abans de venir aquí vaig veure que aquest any està dedicat a la col·laboració entre Espanya i Egipte i, en conseqüència, vam decidir aprofitar l’ocasió per presentar un projecte conjunt en el marc d’aquest col·laboració, apart del projecte europeu que ja teníem previst.

I com ha anat la teva estada aquí?

Malauradament no he pogut fer cap visita turística. Principalment, perquè estic molt ocupat amb la preparació d’aquests dos projectes, que són importants per nosaltres. Al mateix temps, els investigadors sempre tenim molta feina, com ara la publicació i revisió d’articles, que no ens deixa gaire temps lliure.

També, si l’OE fos més prop del centre de la ciutat, ho hauria tingut més fàcil per visitar-la, però malauradament no ha estat el cas.

Comentari del Dr. Curto: Demà visitarem Tortosa!

De totes maneres, Espanya m’interessa molt i tinc moltes ganes de visitar-la.

Durant els darrers mesos ens han arribat moltes notícies sobre Egipte i tots ens fem moltes preguntes sobre el futur del teu país i de la seva ciència.

A qualsevol país del món, quan un govern no és bo, quan no és democràtic, la gent l’ha de canviar. Aquest és el cas d’Egipte, teníem un govern que no gestionava bé els diners, que tenia por del poble i de la recerca.

Així doncs, creus que els canvis són bons per la ciència egípcia?

Sí, és clar! Moltes coses canviaran a millor. De fet, espero que Egipte, en pocs anys, esdevingui un país important a nivell mundial. Som un país que tenim molts punts forts, tenim una gran història, tenim bons científics, una bona situació geogràfica (el Mediterrani, el mar Roig, el desert, que es pot desenvolupar agriculturalment, etc.). Tenim una població de 85 milions de persones, si ens posem a treballar tots junts, podrem fer moltes coses. Per exemple, ara tenim més d’un miler de científics a l’estranger, als Estats Units, a França, al Japó. Són persones que treballen en tots els àmbits. De fet, el que això demostra és que si ens ho proposem serem capaços de formar-ne molts més. Només cal mirar la nostra història per veure el que podem fer els egipcis.

Creus que alguns d’aquests investigadors que són a l’estranger tornaran ara?

Seria bo que alguns d’ells tornessin, però la majoria no tornarà. Els que tornaran ho faran per formar als jovers investigadors, que és el que més necessitem, però no tots els investigadors que són a l’estranger són tan generosos i la majoria quedarà allí. De totes maneres, l’important és que ara, gràcies a la revolució, el país podrà invertir més i millor en recerca i, per tant, podrà créixer i esdevenir molt més important. De fet, aquesta és una de les primeres revolucions del món que s’han realitzat així, pacíficament. Per exemple, després de quatre mesos de la revolució Egipte és ja un país molt estable, això no és comú quan un país viu una revolució.

Però, com d’estable és realment la situació, aquí els mitjans parlen de conflictes, per exemple, entre cristians coptes i musulmans

Els coptes han estat a Egipte des de fa més de mil anys! Com és que precisament ara tenim conflictes amb ells? Doncs, perquè no tothom vol que Egipte sigui estable. Hi ha gent que no vol que el nostre país progressi. A alguns els fa por que ens fem forts, perquè podem ser el primer país del pròxim orient. L’important és que el país és estable. Aquests conflictes han estat molt minoritaris, no són representatius de la situació general. Aquestes notícies es propaguen molt perquè hi ha mitjans interessats a donar una mala imatge dels musulmans. Però l’Islam és ben clar, ens obliga a ajudar-nos els uns als altres. Però els mitjans de comunicació volen donar una mala imatge de nosaltres. L’Islam és una religió pacífica que ens diu que hem de ser tots iguals, que hem d’estar tots junts, ens hem d’estimar els uns als altres, per fer una unitat.

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de entrevistes i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.