L’OE renova el seu sistema d’observació de la ionosfera terrestre

La infraestructura d’observació de l’Observatori de l’Ebre ha donat un gran pas endavant gràcies a l’adquisició d’un nou sondejador ionosfèric amb tecnologia puntera a nivell internacional. Aquest nou instrument permetrà seguir fent recerca de primer nivell en aquest àmbit i aportar dades de qualitat a la resta de la comunitat científica.

Els tècnics instal·len la nova antena emissora del sondejador.

El nou equipament és un sondejador ionosfèric d’incidència vertical, model DPS-4D, dissenyat pel Centre de recerca atmosfèrica de la universitat de Massachusetts (UMLCAR) i substitueix el sondejador DGS 256 que fou adquirit l’any 1988.

El nou sondejador aporta grans millores a nivell científic i tecnològic. A nivell científic, es podrà treballar en un rang més ampli de freqüències, es disposarà de més resolució, és a dir, es podrà discriminar millor entre freqüències properes, es podran estudiar fenòmens de molt més curta durada i es tindrà molta més flexibilitat a l’hora de dissenyar els experiments. Això augmentarà molt la qualitat de les dades adquirides, disminuint considerablement la feina de postprocessat, i ampliarà considerablement les possibilitats d’estudi teòric. A nivell tècnic, els avantatges seran també molt rellevants, ja que el nou sistema consumeix molta menys energia elèctrica que l’anterior, és molt més petit, i la seva electrònica permet moltes més possibilitats.

Tècnic treballant en una de les antenes receptores

Actualment, David Altadill lidera la recerca que es fa a l’Observatori en l’àmbit de l’aeronomia (la ciència que estudia la ionosfera). Ell i el seu equip realitzen una labor única en l’àmbit espanyol. Recentment, han desenvolupat un model per a determinades característiques ionosfèriques, el qual s’ha inclòs en la nova versió del model de la “Ionosfera de Referència Internacional“. També treballen en el modelat de les pertorbacions de la ionosfera i la seva relació amb l’activitat solar, amb l’objectiu de crear eines de predicció a curt terme d’aquestes pertorbacions.

Per realitzar aquesta labor teòrica, és essencial disposar de dades de gran qualitat de l’estat de la ionosfera. És per aquesta raó que l’Observatori sempre ha donat gran importància a les tasques i els instruments d’observació. De fet, l’Observatori té una llarga tradició en l’observació i l’estudi de la ionosfera, essent un líder nacional, des del 1955, any en que es va adquirir el primer sondejador ionosfèric d’incidència vertical d’Espanya. Des de llavors, el centre ha col·laborat amb institucions nacionals i internacionals, com la NASA, l’Institut Max Planck o l’Institut Nacional de Tècnica Aerospacial, amb l’objectiu d’avançar en el coneixement de la ionosfera.

Enginyers davant del sondejador

La ionosfera és la part de l’atmosfera terrestre on s’hi poden trobar àtoms o molècules que han perdut els seus electrons, els quals queden lliures, de manera que es comporta com un conductor elèctric. Aquest fenomen es produeix causa de la interacció amb la radiació que rebem del Sol. A nivell popular, la ionosfera és coneguda per ser la regió de l’atmosfera on es manifesten les aurores boreals, no obstant, la seva importància va molt més enllà. D’entrada, la ionosfera fa possibles les comunicacions per ràdio a llarga distància, gràcies a que reflecteix aquestes el senyal, com si fos un mirall. Si no fos per aquest efecte, les comunicacions per ràdio a gran distància no serien possibles, ja que el senyal es propaga en línia recta i el nostre planeta té una superfície corba. També, l’estudi de la ionosfera ens permet seguir de ben aprop la interacció entre l’activitat solar i el nostre planeta. Aquesta interacció és coneguda com a oratge espacial o space weather i cal estudiar-la amb detall perquè el desenvolupament tecnològic ens està fent cada cop més vulnerables a les tempestes solars. Aquestes tempestes, degudes a l’arribada de més vent solar del normal, poden causar greus problemes a les xarxes de transport d’electricitat, els sistemes electrònics i les telecomunicacions. És per aquestes raons que la labor que realitza l’Observatori d’estudiar i observar la ionosfera en continu és important per a la societat.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.