Emotiu agraïment als tres darrers jesuïtes de l’Observatori

L’Observatori de l’Ebre fou creat ara ja fa més de cent anys gràcies a la valentia i l’energia d’una institució, la Companyia de Jesús, i dels homes que en el seu si van decidir llançar-se a l’aventura de crear quelcom que mai no s’havia creat fins llavors al nostre país: un observatori geofísic complet.

L’aposta d’aquells homes fou decidida i, com la història ens mostra, encertada, ja que, al cap de més de cent anys i d’incomptables canvis científics, econòmics, polítics i socials, l’Observatori continua complint la seva tasca fundacional, havent només parat la seves activitats durant un breu període en el qual la violència fou més forta que la filosofia.

El resultat ha estat un tresor científic de valor incalculable en forma de sèries històriques d’un gran nombre de paràmetres geofísics, que encara continuen ampliant-se amb la mateixa cura que el primer dia, i un projecte de recerca que mira cap al futur, tot aprofitant l’experiència recollida en el passat.

No obstant això, l’Observatori està generant un altre llegat no menys important, format per les relacions humanes que s’han anat teixint al llarg del temps entre els membres de la institució i també entre aquests i el territori que els ha acollit. Així doncs, els científics i tècnics que hi han treballat, no només han realitzat la seva feina de manera exemplar, sinó que també han deixat una empremta humana considerable, en forma de relacions socials i valors, com ara la humanitat, la dedicació, la paciència, l’atenció pels detalls, la tenacitat, la valentia i el rigor.

Fotografia del Germà Moncal rebent la placa de l'Aj. de Roquetes

L'alcalde de Roquetes entrega la placa de la ciutat al Germà Moncal

Aquest bagatge és el que vam celebrar el proppassat dimecres 14 de desembre, amb un acte d’acomiadament i agraïment als pares Alberca i Sanclement i el germà Moncal. Abans d’acabar l’any, els tres darrers jesuïtes actius a l’Observatori es traslladaran a Barcelona i Sant Cugat del Vallès, per iniciar una nova etapa de les seves vides. En aquest acte, la institució, els seus membres, les ciutats de Roquetes i Tortosa i moltes persones que al llarg de la vida van tenir relació amb els homenatjats, van venir a acomiadar-los i agrair a la Companyia de Jesús tot el que ha fet per l’Observatori i el territori on aquest es troba.

Fou un acte envoltat de sentiments contradictoris. Per un cantó, es respirava l’alegria d’haver compartit tantes experiències amb aquestes tres estimades persones; per l’altra, es respirava la malenconia i la consciència de ser en un moment important per a la nostra institució.

L’acte, que fou presidit per la rectora de la Universitat Ramon Llull i presidenta del Patronat de l’Observatori de l’Ebre, la Dra. Esther Giménez Salinas, s’inicià amb una conferència a càrrec del Dr. Antoni Roca que, sota el títol “Els Jesuïtes a les Terres de l’Ebre: Un segle fent ciència”, féu un repàs a la història del l’Observatori. Aquest passeig per la vida del centre començà pels seus antecedents i orígens, féu un recorregut pels avatars del mateix durant els seus ja més de cent anys de trajectòria i recordà la contribució dels diferents directors jesuïtes que aquest ha tingut: els pares Cirera, Rodés, Romañá, Cardús i Alberca.

Fotografia dels tres homenatjats

El Germà Moncal, el Pare Sanclement i el Pare Alberca, els tres jesuïtes homenatjats.

Seguidament, l’actual director del centre, el Dr. Juan José Curto Subirats, feu un emotiu parlament en el qual va descriure les seves experiències personals amb els jesuïtes que acomiadàvem. Recordà, per exemple, l’abnegació del germà Moncal, que al llarg de tants anys va dur a terme mesuraments acurats amb una constància admirable; la bondat i la bonhomia del P. Alberca, que sempre tenia les paraules adequades per a les persones que les necessitaven; i, finalment,  l’admirable talent i “tossuderia científica” del P. Sanclement, que realitzà proeses tècniques i científiques en els temps de la primera electrònica digital.

A continuació, la Dra. Josefina Castellví, representant de la Companyia de Jesús al Patronat de l’Observatori de l’Ebre, recordà emocionada la seva experiència personal com a patrona, primer representant al Consell Superior d’Investigacions Científiques i després a la Companyia. També recordà el tarannà del P. Alberca, que va possibilitar la superació de serioses dificultats en determinats moments clau de la nostra història. Finalment, també dedicà paraules de record envers el P. Montagut, que va injectar nous aires en la gestió del centre en aquells moments difícils.

El Dr. Lluís Magrinyà, provincial de la Companyia de Jesús, va explicar els motius que el van portar a prendre la decisió de demanar als jesuïtes de l’Observatori que es retirin del centre, tot i que els jesuïtes “no es jubilen mai”. El seu trasllat permetrà que, atesa la seva edat, afrontin ben atesos i en una comunitat més gran, els nous reptes que els presentarà la vida.

Després, el el Sr. Francesc Gas Ferré, l’alcalde de Roquetes, agraí als jesuïtes la tasca d’internacionalització del nom de la ciutat que els ha acollit durant tants anys i va concloure amb el lliurament de les plaques honorífiques de la ciutat de Roquetes als Jesuïtes homenatjats. Aquestes reprodueixen una imatge de l’Observatori, que ha esdevingut una icona de Roquetes.

El Pare Luis Felipe Alberca, com a representant dels Jesuïtes homenatjats, va dedicar les seves paraules a tots els qui han treballat al centre, jesuïtes o laics, els quals han mantingut el vaixell navegant  gràcies a la seva fe en el projecte.

L'alcade de Tortosa entrega la placa commemorativa

El senador i alcalde de Tortosa, Ferran Bel, entrega una placa als tres jesuïtes.


En aquell moment, malgrat que la temperatura de la sala era baixa, el caliu es feia sentir. En aquest ambient, la Presidenta del Patronat, la Dra. Giménez recordà  que aquest centre no només té un gran passat i un present eixerit, sinó que també té molt de futur, tot i que s’albira la necessitat d’adaptar-se als nous temps.

Després de l’acte, els assistents van poder gaudir, a l’emblemàtica biblioteca del centre, de l’exposició “Els Jesuïtes a les Terres de l’Ebre: Servei i Ciència”, preparada per l’equip de la Biblioteca i presentat per Maria Genescà. En aquell moment,  l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, lliurà una placa commemorativa als homenatjats en nom de la ciutat.

Finalment, als jardins del pavelló Landerer es serví un vi d’honor i es gaudí d’un agradable ambient distès.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Història i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.